Strava je základem zdravého těla a všech jeho systémů, psychické pohody a dostatku energie. Při nedostatku potravy, těžce stravitelné stravě, nebo nevhodných potravinách tělo strádá a spouští symptomy upozorňující na tuto skutečnost. Inspirujte se dvěma skvělými recepty.
RECEPT: Jak může vypadat vyvážená strava
Co budete potřebovat
Fazole
Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) ve větším množství
Cibuli
Panenský olivový olej
Pohanku (kdo nemá rád, může použít rýži)
Quinou
Dýni Hokkaidó
Dýňová semínka
Slunečnicová semínka
Lněná semínka
Listový salát
Rajčata
Hrušku
Čerstvé nebo sušené bylinky (dobromysl, petržel, libeček)
Divoké koření (nové koření, pepř – jen pár kuliček, bobkový list)
Jak postupovat
Fazole propláchněte, vložte je do misky, zalijte vodou a dejte do lednice na noc namočit.
Část kořenové zeleniny vložte do hrnce, přidejte divoké koření, lžíci olivového oleje, sůl a pomalým varem uvařte zeleninový vývar.
Jakmile je vývar hotový, zeleninu snězte, je velmi chutná.
Namočené fazole slijte a propláchněte, zalijte je zeleninovým vývarem (sůl už nepřidávejte) a pomalým varem je uvařte do měkka.
Pohanku uvařte v zeleninovém vývaru.
Quinou zalijte horkým zeleninovým vývarem, přiklopte pokličkou a nechejte změknout.
Druhou část kořenové zeleniny očistěte a nakrájejte na žinilku (tenké nudličky). Dýni nakrájejte na malé kostky.
Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na žinilku. Pokud mate bylinky sušené, přidejte je teď. Vše dostatečně restujte, aby mrkev a petržel lehce zkaramelizovaly.
Přidejte na kostičky nakrájenou dýni a lehce podlijte zeleninovým vývarem, nechte vše změknout.
Přidejte pohanku, quinou, fazole, semínka a vše lehce a šetrně promíchejte. Pokud máte čerstvé bylinky, nakrájejte je a přidejte je právě teď.
Naložte na talíř a jako oblohu si nakrájejte a přidejte listový salát, rajčata a hrušku.
Množství jednotlivých ingrediencí u tohoto receptu je zcela volitelné. Vše může záviset na momentální oblíbenosti jednotlivých potravin, která se může den ode dne měnit. Také ingredience se můžou obměňovat. Místo fazolí to může být cizrna, čočka nebo hrách. Místo pohanky lze použít rýži, kroupy, těstoviny, noky, kus-kus, vločky, brambory, topinambury. Místo quinoi pak třeba amarant.
Co se semínek týče, můžete sáhnout po chia nebo různých druzích ořechů. Obměnit se dají byliny i koření. Jednotlivé ingredience se dají uchovávat v lednici i několik dní. Z uvařených ingrediencí si můžete sestavit pokaždé originální jídlo tím, že měníte poměry jednotlivých surovin. Ale také si můžete sestavit větší množství jídla, která si dáte do krabiček a takto uchované je budete mít připravené kdykoliv k použití.
Na panenském olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, podlijte ji 2 lžícemi vody a nechejte ještě chvilku karamelizovat.
Mezitím, než se cibule zkaramelizuje, si vedle do misky připravte koření: kari, koriandr, římský kmín, český kmín, pískavici, hořčičná semínka, a pokud máte rádi pikantní pokrmy, tak i chilli. Vše v mleté formě a všeho stejný podíl. Dohromady tak, aby toho byly 2 polévkové lžíce.
Jakmile cibulka na oleji zkaramelizuje, přidejte tam tuto směs koření. Teď musíte vydatně míchat, aby se koření nepřipálilo. Pokrm by potom byl hořký. Po chvilce míchání směs podlijte třemi lžícemi vody a dál restujte.
Restujte přibližně 10 minut a potom ke směsi přidejte tři polévkové lžíce rajského protlaku.
Zase musíte vydatněmíchat, aby se směs nepřipálila. Jakmile se začne přichytávat ke dnu, vždy ji trošku podlijte vodou, ale jen trošku, aby měla neustále konzistenci husté omáčky.
Dohromady i s rajským protlakem restujte ještě dalších deset minut.
Potom už do této omáčky začněte vkládat ingredience. Kořenovou zeleninu, dýni, hrušku, cuketu, pár švestek. Vše očištěné, vypeckované a nakrájené na žinilku. Buď všechno, nebo jen některé ingredience, které máte rádi. Je ale velmi důležité, aby tam bylo právě i to ovoce, které kořeněnému pokrmu dodá orientální, velmi zajímavou chuť.
Jakmile tam vložíte všechny tyto ingredience, plamen ztlumte na nejmenší velikost a pomalu nechte všechny ingredience spojit. Během dalších 10 minut přidejte uvařenou cizrnu a pokud chcete, tak nějaké semínka a oříšky.
Postupně vše jemně podlévejte, aby měl pokrm stále konzistenci hustší omáčky. Pravidelně si k pokrmu přivoňte, abyste poznali, kdy se ingredience spojily. V tu chvíli je pokrm hotový a můžete ho buď spojit se zvlášť uvařenou rýží do takového rizota, nebo ho servírujete zvlášť a rýži také zvlášť.
I u tohoto receptu lze ingredience libovolně měnit a s každou novou změnou získáte v podstatě nové jídlo. Podstatné je, že vaše jídlo bylo připravené ze základních surovin, které obsahují pro tělo tak důležitou výživnou energii.
Některé nám pomáhají vyhodnocovat, odkud jste přišli a jaké stránky webu se vám líbí nejvíc. Jiné zase pracovat s naší reklamou.
Děkujeme za souhlas s jejich použitím.
Pro funkce webu
Vždy aktivní
Soubory cookie nezbytně nutné pro fungování webu.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Pro statistiky
Tyto soubory cookie měří návštěvy jednotlivých stránek a umožňují nám tak vyhodnocovat, co se vám nejvíc líbí.Tyto soubory cookie měří návštěvy jednotlivých stránek a umožňují nám tak vyhodnocovat, co se vám nejvíc líbí.
Pro marketing
Tyto soubory cookie nám umožňují vyhodnocovat naši reklamu na internetu.