Alternativní a celostní medicína
Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže
TIP: Nenechejte si ujít zajímavou interaktivní přednášku na téma Nespavost » zjistěte více a přihlaste se
Alternativní a celostní medicína
Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže
[SERIÁL] To, co jíme, minimálně z poloviny ovlivňuje náš zdravotní stav. Proto bychom měli dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, který organizmus zbytečně nezatíží. Ve druhém dílu seriálu se dozvíte, v jakou denní dobu obědvat a 10 jednoduchých receptů na rychlé a zdravé obědy.
ČTĚTE PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU:
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (1): 5 jednoduchých snídaňových receptů
Ideální doba na oběd je zhruba kolem 11 hod. V době od 9 do 11 hodin je totiž centrální energie těla v meridiánu slinivky. Obnovuje, čistí a vyživuje ji. Ke konci této dvouhodiny je slinivka plná síly, připravená k trávení a žádá si stravu. V tuto dobu obvykle přichází opravdu velký hlad a pokud ještě nemůžete obědvat, určitě si dejte alespoň svačinu.
Pokud máte rádi sladké, tak v této době si ho můžete dopřát bez výčitek. V 11 hodin je slinivka při plné síle, a proto je trávení zrovna nejsilnější z celého dne.
Pokud nemáte možnost kolem 11. hodiny obědvat, dejte si svačinku a oběd nechte raději až po 13. hodině. Mezi 11. a 13. hodinou je centrální energie těla v meridiánu srdce. Čistí ho, vyživuje a posiluje. Oběd kolem 12. hodiny tento proces lehce zatíží. Od 13 do 15 hodin energie pracuje v meridiánu tenkého střeva – v tu dobu bude trávení oběda jednodušší.
Co se týká ingrediencí na vaření, jako olej používám za studena lisovaný slunečnicový, který pokrmům dává vynikající chuť a tělu velmi prospívá. Nadto má vysoký bod zakouření, takže se hned nepřepaluje, když například restuji cibulku, jablka, nebo semínka.
Místo smetany používám červenou čočku. Když se rozvaří, zahustí pokrm a dodá mu smetanovou chuť.
Nakrájenou dýni pokapeme olejem, lehce osolíme, trošku podlijeme vodou a spolu s očištěnou kořenovou zeleninou na kousky dáme do trouby upéct. Pečeme pod pokličkou.
Jakmile jsou dýně a zelenina upečené, na oleji orestujeme cibulku, přidáme dýni a zeleninu spolu s výpekem, novým kořením, bobkovým listem, troškou mleté skořice a pár kuličkami černého pepře. Přidáme červenou čočku (na 1 l polévky budeme potřebovat cca 50–100 gramů).
Přidáme vodu a vše důkladně provaříme, dokud se čočka úplně nerozvaří. Potom vytáhneme koření a zbytek rozmixujeme. Dochutíme solí a lehce i třtinovým cukrem, polévka by měla mít příjemně nasládlou chuť. Každou porci servírujeme pokapanou dýňovým, nebo slunečnicovým panenským olejem a sypeme opraženými dýňovými, nebo slunečnicovými semínky. Podáváme s toustem, nebo bagetkou.
Na oleji orestujeme cibulku a přidáme mraženou kukuřici. Jakmile změkne, přidáme uvařenou rýži, osolíme a na mírném plameni necháme rýži prohřát. Mezitím si na pánvi na oleji usmažíme vajíčka (množství volte podle chuti).
Poté je vmícháme do rýže s kukuřicí, dosolíme a podáváme sypané pažitkou. Listový salát připravíme obvyklým způsobem. Ředkvičky nakrájíme na kolečka a vmícháme do salátu.
Na oleji orestujeme cibulku a přidáme 1 sáček mraženého hrášku. Dolijeme litrem vody, osolíme a krátce povaříme. Rozmixujeme a podáváme s opečenou bagetkou, nebo s krutóny.
Hlívu lehce orestujeme a přidáme koření:
Mírně podlijeme a chvilku dusíme. Přidáme pár lžic rajského protlaku a za mírného podlévání dusíme hlívu cca 20 minut v koření. Potom přidáme vodu do požadovaného množství, osolíme a přidáme pár brambor na kostičky. Na mírném ohni vaříme do měkka a dokud nemá guláš požadovanou chuť a hustotu. Před dovařením přidáme majoránku.
Podáváme s žitným pečivem, celozrnným knedlíkem, nebo rýží.
Fazole namočíme den předem a i s vodou je uložíme do lednice. Na oleji orestujeme cibulku. Přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, chvilku restujeme a přidáme mletou sladkou papriku, kari, římský kmín, koriandr a nakrájený česnek.
Jemně podléváme a za stálého míchání zeleninu s kořením restujeme. Přidáme lžíci rajského protlaku, podlijeme a ještě chvilku restujeme. Přidáme namočené a propláchnuté fazole. Dolijeme vodou, osolíme a vaříme ½ hodiny.
Přidáme jáhly a vaříme, dokud fazole nezměknou.
Žampiony očistíme. Rajčata nakrájíme na kostičky, smícháme je s hráškem a slunečnicovými semínky.
Osolíme a směsí naplníme žampiony. Poté je naskládáme na plech k bramborám.
Okurkový salát připravíme obvyklým způsobem.
Na oleji orestujeme cibulku. Přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové koření, skořici a pár kuliček pepře. Lehce podusíme, podlijeme, osolíme a krátce povaříme. Přidáme červenou čočku, dolijeme vodu do požadovaného množství, dosolíme a na mírném ohni vaříme, dokud se čočka úplně nerozvaří.
Potom polévku přecedíme, dochutíme troškou třtinového cukru a podáváme sypanou sekanou bazalkou.
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme kari, římský kmín, koriandr, sladkou papriku a špetku pálivé papriky. Lehce podlijeme, přidáme rajský protlak a za občasného podlévání ještě 15 minut restujeme.
Přidáme čočku, dolijeme vodu, osolíme a pomalu vaříme. Podáváme s rýží. Zelný salát připravíme obvyklým způsobem.
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme česnek na plátky, kořenovou zeleninu na nudličky a spolu jemně orestujeme. Přidáme brambory na kostičky, houby, kroupy a dolijeme vodu do požadovaného množství. Polévku dostatečně provaříme a nakonec přidáme majoránku.
Vajíčka uvařená na tvrdo rozčtvrtíme a vložíme do salátu. Zalijeme zálivkou z octa, cukru a soli, nebo kešanézou. Podáváme s bagetkou.
Jak na kešanézu: Stačí jen kešu oříšky namočit na 2 hodiny do vody a rozmixovat.
Zbavte se jich jednou provždy prostřednictvím terapie celostní a čínské medicíny.
© Chambre de Charme s.r.o.
ochrana osobních údajů | cookies | všeobecné obchodní podmínky
Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera