TIP: Nenechejte si ujít zajímavou interaktivní přednášku na téma Nespavost » zjistěte více a přihlaste se

Jak na jarní detoxikaci (3): Co jíst a čemu se vyhýbat?

2. 6. 2020 | Celostní medicína, Návody

Jaro je konečně tady. Chcete se pustit do každoroční detoxikace? Ve třetím dílu seriálu vám prozradím, co přesně přes den jíst a čemu se vyhýbat. Prospěšná strava je jednoduchá a dobře stravitelná.

ČTĚTE PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU:
Jak na jarní detoxikaci (1): Zaměřte se na správné dýchání
Jak na jarní detoxikaci (2): Pusťte se do cvičení

Snídaně

jarní stravaNa snídani je ideální rýže s jablky a semínky. Můžete přitom zvolit:

Skvělá je také luštěninová nebo zeleninová polévka. Taková jídla jsou pro tělo dobře stravitelná, zahřívají a startují trávení, a zároveň doplňují energii slinivky.

Pokud ráno snídáte ovesné vločky s jogurtem, nebo rohlík se sýrem a šunkou, zkuste tyto alternativy: jogurt zaměňte za teplý čaj. Jogurt je potravina energeticky velmi chladná. Vznikl na poušti jako ochrana zdejších nomádů před sluncem. Ale v našich podmínkách a navíc ráno jogurt žaludek a slinivku zchladí, čímž se trávení zpomalí. Pokud si chcete dát jogurt, tak raději večer.

Šunka a sýr jsou na ráno těžké pro trávení. Jednodušší jsou pro tělo vajíčka, nebo dobře ochucené a do měkka upečené maso. Není to tak dobře stravitelné jako kaše, nebo polévka, ale ani tak těžce jako šunka a sýr.

ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Od 11.5. opět otevíráme naše studio. Co je u nás nového?

Svačina

Pokud svačíte například v 9 hodin ráno, přijde vám vhod ovoce.

Pokud jste však zvyklí dávat si svačinu až kolem 11 hodiny, měla by být výživnější. Ideální je například kváskový chléb s luštěninovou pomazánkou.

Oběd

jarní stravaV prvé řadě velmi záleží na tom, v kolik hodin přesně obědváte. Ideálním časem pro toto jídlo dne je totiž 11 hodin, kdy je slinivka v plné síle připravená k trávení. Oběd by měl vždy být dostatečně velký a rozmanitý, a zároveň dobře stravitelný.

Dejte si například tuto kombinaci: dýňový krém, pečenou zeleninu, rýži, indický dhál, listový salát, tapiokový dezert a mátovou limonádu.

Každý oběd by měl ideálně obsahovat:

Pokud jíte maso, můžete jej zvolit místo luštěnin.

Na oběd se člověk nemůže odbýt pečivem a pomazánkou. Skutečně to chce najíst se do syta a vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám.

ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Jak si udržet zdravé vnitřní prostředí v těle

Odpolední svačina

jarní stravaOdpolední svačinu by se dalo nazvat pozdním obědem. Čas na ni přichází většinou kolem 15 hodin, a pokud se opravdu dobře najíte, nebudete mít hlad ani pozdě večer. Složení jednotlivých jídel přitom volte v podobné struktuře jako na oběd.

Večeře

Na večeři si klidně můžete dát již zmiňovaný jogurt s ovesnými vločkami. Nebo si připravte jen polévku, kaši nebo polévku s pomazánkou. Pokud jste zvyklí večeřet šunku a sýr, zkuste to zaměnit za tenké plátky do měkka upečeného masa.

ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Myslete na vaše zdraví. Navštivte naši 1. terapeutickou restauraci v Brně

Tělo potřebuje dostatek živin

jarní stravaKaždé tělo potřebuje přijmout určité množství živin za den. Ne kalorií, ale živin. A pokud dostane přes den kvalitní stravu složenou ze surovin, které vyrostly ze země, svítilo na ně slunce a potom se z nich vařilo, bude prosperovat. Bude silné a odolné.

Čím méně průmyslově zpracovaných surovin, tím lépe. Tělo totiž jen zatíží a nic moc mu nepřinesou.

Trápí vás zdravotní potíže?

Od 11.5.2020 je naše studio celostní medicíny v plném provozu. Pokud vás proto trápí nějaké zdravotní potíže, můžete si objednat naši terapii.

Sdílejte na sociálních sítích

Rady a tipy pro váš lepší život

Všechny články

© Chambre de Charme s.r.o.
ochrana osobních údajů | cookies | všeobecné obchodní podmínky

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera