TIP: Nenechejte si ujít zajímavou interaktivní přednášku na téma Nespavost » zjistěte více a přihlaste se

Jak vyzrát na letní střevní chřipky a další nevolnosti

25. 7. 2023 | Celostní medicína, Čínská medicína

Trápí vás v létě střevní chřipky a další nevolnosti? Zjistěte, v čem se může skrývat pravá příčina problémů a proč může být váš zažívací trakt oslaben. 

Co způsobuje nevolnosti a střevní chřipky

Stává se už pravidlem, že jak stoupá teplota vzduchu, současně s tím stoupá i četnost nevolností, střevních chřipek a trávicích potíží celkově. Lidé si obecně myslí, že snědli něco špatného a z toho je jim zle. Ve skutečnosti je tento stav způsoben špatným celkovým stavem trávicího traktu.

Poté stačí jen o něco málo více teplem rozmnožených bakterií v pozřené potravě a nepříjemný problém je na světě. Pokud by zažívací trakt měl sílu a kondici, jakou má přirozeně mít, s přemnožením patogenů ve stravě by si velmi rychle poradil. Ale zažívací trakt velké části lidí je tak slabý, že potravu sotva zvládne alespoň částečně rozložit.

ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEKJak si na dovolené opravdu odpočinout

3 důvody, proč je náš zažívací trakt oslabován

Zažívací trakt většiny lidí je neustále oslabován a na vině jsou minimálně tři důvody. Jaké to jsou a čemu se tedy vyhnout? 

1. Chemické látky v jídle způsobující závislost

V dnešní době musí být člověk velmi obezřetný a vnímavý, aby se dokázal vyhnout potravinám a jídlům, které:

Hypothalamus je mozkové centrum, které řídí funkce vnitřních orgánů, nervový systém, emoce a další funkce těla, mezi nimiž je i chuť a výběr potravy. Lidé, kteří si chtějí obhájit častou konzumaci potravin obsahujících ovlivňující chemické látky, často říkají, že tělo si samo vybere, na co má chuť.

Tělo však po pozření této chemie nemá šanci se ani zorientovat, natož aby si samo mohlo vybrat, co potřebuje. Hypothalamus je ovlivněn chemií takovým způsobem, že nasměruje libido pouze tím jedním směrem a vznikne závislost.

Pokud se mu dostává dostatek chemických látek obsažených v potravinách tvořících pocit spokojenosti, člověk se cítí dobře. Pokud není dostatečný přísun zmíněné chemie, nastane pokles nálady, pocit slabosti a demotivace k čemukoliv. A děti jsou v tomto ještě daleko více ovlivnitelné, protože jejich mozková centra zodpovědná za samostatné rozhodování ještě nejsou zcela vyvinutá.

Tyto chemické látky způsobují, že i když jídlo pro tělo nemá žádnou skutečnou výživovou hodnotu, dokonce ani nechutná, ovlivněný hypothalamus ho vyhodnotí jako velmi potřebné pro tělo – díky chemii obsažené v jídle. Jedná se o glutaman sodný a další zvýrazňovače chuti. Díky nim i z naprosto nechutného jídla vytvoříte pochoutku pouze tím, že zvýrazňovač ovlivní hypothalamus, aby zmíněné jídlo vyhodnotil jako vynikající a žádoucí. Stačí, aby se tělo s glutamátem jednou setkalo a později už si nebude přát nic jiného. Další nežádoucí účinky a zdravotní komplikace, které používáním glutamanu sodného vznikají, jsou uvedeny na desítkách webových stránek. Stačí si do vyhledávače zadat glutaman sodný vliv na zdraví.

ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK:  Nadváha aneb jak udržitelně zhubnout

2. Konzervanty

Na kondici trávicího traktu má velký vliv další faktor. Jedná se také o chemii, tentokrát však nemá za úkol vytvořit vám závislost na určitých potravinách. Jejím cílem je zajistit, aby se potraviny nekazily. Konzervant. Funguje tak, že kamkoliv ho dáte, tam zabije vše živé. Veškerý život zlikviduje, a tedy potom nemá, co by tu kterou potravinu rozkládalo. Všechny bakterie a mikroby jsou pryč, potravina vydrží někdy až neuvěřitelně dlouho a nerozkládá se. Konzervant stále působí. Cokoliv by se do potraviny chtělo pustit, zahyne.

A tak tomu je, i když tato potravina prochází naším zažívacím traktem. Žaludeční kyselina si s konzervantem neporadí. Neví, jak s ním pracovat, není to přirozená věc. Proto konzervant pomalu prochází tělem člověka, který ho snědl a tam postupně likviduje všechno živé. Naši předkové nikdy nemuseli polykat kapsle s mikroflórou, protože si ji ničím nelikvidovali. Je nesmysl každodenně svoji vlastní mikroflóru likvidovat, a potom se ji snažit znovu uměle pěstovat jen proto, že se člověk neumí ovládnout. Že si neumí říct tu prostou větu: „Tohle si nemůžu udělat, takhle si nemůžu ubližovat.“ Toto stačí. Uvědomit si, že nikdo jiný nás neochrání, jen my sami. A že zodpovědnost za naše vnitřní prostředí je jen na nás.

Je spousta dalších potravin, které neprospívají tělu, i když to tak na počátku vůbec nevypadá. Káva například stimuluje nervovou soustavu tak agresivně, že ji přepíná někdy i několikanásobně a dlouhodobost tohoto stavu může člověka přivést až k vyhoření, hysterii, úzkostem, depresím a dalším nepříjemným stavům. Káva stimuluje i nervovou soustavu zažívacího traktu, který je tím také dlouhodobě udržován ve stresu.

Těch negativních vlivů každodenně a všudypřítomně se nabízejících potravin, které prospějí maximálně tím, že rozběhnou nemoc, je spousta. Nemoc je potom často jediným možným resetem člověka, který o sebe vůbec nedbá a nakonec mu pomůže k lepšímu vztahu sama k sobě. Nemoci mají právě tuto roli. Dodávají vnitřní sílu ke změnám. Ale je to možné udělat i jinak. Zajímejte se o povahy a charaktery potravin, než si je pustíte do svého čistého, krásného a laskavého vnitřního prostředí. Přistupujte k tomu zodpovědně, nikdo jiný to neudělá. 

ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEKJak psychosomatika ovlivňuje naše tělo

3. Konzumace masa z úzkostných a zoufalých zvířat

Pokud chcete mít silný zažívací trakt, je třeba se vyhnout úzkostné, zoufalé a beznadějné energii zvířat chovaných v brutálních podmínkách a prožívajících děsivé hodiny na jatkách. Pokud člověk jí zvířata, která toto zažívala, může mu být jasné, proč on zažívá nevysvětlitelné ataky strachu, smutku a beznaděje.

Energie se nikdy neztratí, pouze přejde z jednoho na druhého. Lidé si dokáží neskutečně ubližovat tím, že se na svůj život nepodívají z vyšší perspektivy a dobrovolně se točí stále dokola kolem svých zažitých vzorců. Právě jako to zvíře v kleci, které tam ale není dobrovolně. Člověk potřebuje vystoupit ze svého autopilota a začít se skutečně zajímat o svoje pocity a cíle, které jsou určitě vyšší, než jak je diktuje společnost. 

Jakmile tělo bude dostávat potraviny zcela přírodního charakteru, výživné, čisté, jemu prospěšné, potom bude velmi dobře fungovat i za zhoršených podmínek. Nebude potřebovat spouštět nemoci, aby si přitáhlo vaši pozornost. Bude mít vaši pozornost a péči každou minutu. Bude s vámi spolupracovat, upozorní vás zavčas na všechno, co by mohlo narušit vaši fyzickou i psychickou pohodu.

Zjistěte o stravě více

Na seminářích Samoléčebné procesy a techniky I., Samoléčebné procesy a techniky II.O stravě I., II se touto problemlatikou budeme zabývat do detailů včetně praxe. Pokud vás to zajímá, neváhejte se na semináře přihlásit. Uvidíte, že to zásadně změní váš náhled na sebe a svůj život. 

Sdílejte na sociálních sítích

Rady a tipy pro váš lepší život

Všechny články

© Chambre de Charme s.r.o.
ochrana osobních údajů | cookies | všeobecné obchodní podmínky

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera