Alternativní a celostní medicína
Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže
TIP: Nenechejte si ujít zajímavou interaktivní přednášku na téma Nespavost » zjistěte více a přihlaste se
Alternativní a celostní medicína
Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže
Mít svoje vlastní jídlo napříč celým dnem má ohromné a často zcela nedoceněné výhody. Zjistěte, proč je lepší si vařit sami a nespoléhat se na vaše oblíbené restaurace.
První a asi největší výhodou je volba surovin. Mohlo by se zdát, že je to banalita, ale je to přesně naopak. Ve výběru surovin je záměr velké části restaurací oproti domácnostem často zcela protikladný.
Jako příklad uvedu olej. Panenský olej má úplně jiný poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin než olej rafinovaný. Poměr kyselin u rafinovaného oleje je pro tělo velmi nepříznivý a vlivem rafinovaného oleje ve stravě může docházet i ke zdravotním komplikacím v cévním systému. Panenský olej nic takového nezpůsobuje, naopak. Tělu přináší potřebné stavební látky. Některé restaurace používají oleje panenské, ale není jich mnoho. Stále je více těch, které se na trhu snaží prosadit především nízkou cenou jídel. A jedna z ingrediencí, které o ceně rozhodují, je právě olej. Při velkoobchodním nákupu oleje jde o velký finanční rozdíl mezi kvalitním panenským a nekvalitním rafinovaným oleje.
Domácí strava je ještě levnější než strava z nejlevnější restaurace, a to dokonce i s použitím nejkvalitnějšího oleje.
Stejné je to se zeleninou. Když nakupujete ingredience na svoje domácí výborné a kvalitní jídlo, vybíráte zdravou, silnou zeleninu nejlépe v bio kvalitě. V nízkorozpočtových restauracích je jediným kritériem opět cena.
Pokud vaše strava obsahuje maso, potom by mělo být docela určitě domácí, nebo z velmi kvalitní bio restaurace. Maso není jen kus svalové hmoty. Je to tělo někoho, kdo cítil a velmi dobře vnímal, co se s ním děje. Tyto pocity jsou obsaženy v mase a nezmizí z něho ani po upečení, nebo uvaření.
Přírodní národy tuto zákonitost dobře znali a znají. Proto měl lovec, který zvíře ulovil, nárok na srdce a játra – orgány, v nichž sídlí síla a odolnost zvířete. Požitím orgánů se tyto vlastnosti u lovce posílily.
Když se budete zajímat o to, co zažívají jateční zvířata ve velkochovech a potom i na jatkách, bude vás zajímat jen jedno – vyhnout se tomu, nedostat to do sebe. Nedostat do sebe ty pocity bezmoci a beznaděje. Ideální je maso vůbec nejíst. Ale pokud ho pokrm obsahuje, potom je nezbytné maso na přípravu pokrmu nakupovat tam, kde jsou podmínky pro zvířata nejlepší. To s sebou nese vyšší cenu za maso, než je běžně v supermarketech a řeznictvích. Ale ten rozdíl v ceně je minimální proti tomu, o co kvalitnější pokrm si potom doma vytvoříte.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Proč nás doopravdy bolí klouby
Dalším kritériem při přípravě jídla je čerstvost a zpracování. V restauracích se někdy stane, že provozní nakoupí více surovin, než se ve výsledku potřebuje. Většina restaurací se ale snaží použít úplně všechno, co nakoupila a to i v případě, že surovina strávníkovi v nejlepším případě nic moc nepřinese. V tom horším případě může přinést i nějakou bakteriální nákazu. Pokud si vaříte doma svoje vlastní jídla, nic takového si sami sobě neuděláte.
Další velkou výhodou jsou emoce v pokrmech obsažené. O tomto se téměř vůbec nemluví a to je velká škoda. Jídlo, které je připravováno, obsahuje energii a tím i emoce kuchaře. I když to může vypadat přehnaně, není tomu tak.
Když 10 kuchařů uvaří to stejné jídlo podle toho stejného receptu, nakonec každé z nich bude chutnat trošku jinak a z každého se budeme cítit jinak. Určitě jste si toho všimli. Jsou restaurace, odkud odcházíte vždy těžcí a nechce se vám ani dýchat. Nezávisle na tom, co si tam dáte. A v jiné restauraci si dáte to samé jídlo a cítíte se skvěle a v plné síle. Rozdíl je v nastavení kuchaře.
Unavený, vyhořelý a vystresovaný kuchař, který už svoji práci rád nemá, ale musí v ní být, do připravovaného pokrmu nevědomky vloží přesně tyto pocity. I z tohoto důvodu je domácí strava naprostá jednička v možnostech každodenního stravování. Každý den si naplánovat, co si připravíte na den následující, obstarat si kvalitní a bezvadné potraviny a užít si přípravu. Mnoho lidí na téma domácí příprava jídel reaguje odmítavě. Zdá se jim to nudné, náročné časově i mentálně.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Co dělat, aby se vaše hormonální soustava těšila zdraví
Příprava jídel doma je jedna z nejvíce kreativních činností vůbec. A zvlášť v dnešní době, kdy je internet plný úchvatných receptů a zdravých chuťových vychytávek. Z počátku si domácí vaření vezme víc času a energie. Ale později si všechno sedne. Mezi pokrmy, které doma budete vařit, si najdete pár favoritů a ty budete vařit víceméně pořád.
Pro tělo je to dobrá zpráva. Čím častěji nějaký pokrm jíte, tím lepší mikroflóra přímo k trávení toho konkrétního pokrmu ve střevech vzniká. Pokud máte například pět oblíbených jídel, získáte z nich daleko víc než z jídla, které vaše tělo nezná.
Výše zmíněný fakt si můžete sami ověřit. Pokud nejste milovníky luštěnin a začnete je jíst, zpočátku vás budou nadýmat i přesto, že před samotnou přípravou byly řádně namočeny a propláchnuty. Ale pokud byste i přes potíže s nadýmáním v jejich každodenní konzumaci vydrželi 14 dnů, k velkému překvapení byste zjistili, že už vás luštěniny nenadýmají – tedy alespoň ty, které jste během těch 14 dní jedli nejčastěji.
Tak je to i s ostatními potravinami. Na každou jednotlivou potravinu si tělo musí zvyknout a naučit se s ní pracovat. To znamená umět ji rozložit tak dokonale, aby z ní tělo mohlo vytěžit maximum stavebních látek. Z tohoto faktu vyplývá, že na vitamíny a minerály bohatá potravina nemusí tělo nijak zvlášť obohatit, pokud není schopno si nabízené stavební látky vzít.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Co může stát za nedostatkem vašeho sebevědomí
Když to shrneme, domácí strava je jednoznačně nejlepší řešení z pohledu kvality, dostupnosti, ceny i vstřebatelnosti. Vyžaduje to jen jednu věc, a tou je dokonalé plánování. Vytvořte si týdenní jídelníček, seznam potřebných potravin a vyhraďte si časová okna potřebná k přípravě pokrmů.
Ideálně do přípravy pokrmů zapojte celou rodinu. Vaření je skutečně velmi kreativní činnost, prospívá vztahům a posiluje pravou mozkovou hemisféru – to je ta půlka mozku, která se často za celý den pořádně nedostane k akci u studentů a lidí pracujících v kancelářích, u lidí ve vedoucích pozicích, pracujících v oblasti IT atd.
Vaření vůbec nemusí být dřina. Naopak to může být rodinná zábava, pokud se k tomu tak rozhodnete a tímto způsobem si to nastavíte. Stačí tři měsíce a začnete pozorovat velké pozitivní změny na vaší psychické i fyzické kondici.
© Chambre de Charme s.r.o.
ochrana osobních údajů | cookies | všeobecné obchodní podmínky
Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera